یک محقق در دانشگاه یزد با هدف بومی‌سازی موفق به ساخت ملات آلومینایی شد

محقق دانشگاه یزد با هدف بومی‌سازی محصولات وارداتی موفق به ساخت ملات آلومینایی و استفاده از اتصال نانو در انواع جرم‌های ریختنی شد.
یک محقق در دانشگاه یزد با هدف بومی‌سازی موفق به ساخت ملات آلومینایی شد
1400/01/15 11:15:48

 

طرح فرصت مطالعاتی عضو هیات علمی دانشکده مهندسی معدن و متالوژی دانشگاه یزد با هدف بومی‌سازی محصولات وارداتی منجر به ساخت ملات آلومینایی، آماده مصرف برای دریچه‌های کشویی پاتیل فولاد و استفاده از اتصال نانو در انواع جرم های ریختنی شد.

 

این طرح مطالعاتی جامعه و صنعت توسط «محسن نوری» استادیار دانشگاه یزد در شرکت دانش‌بنیان پات روشان نیکتا تحت عنوان «طراحی و ساخت ملات آلومینایی آماده مصرف مورد استفاده در قسمت دریچه کشویی پاتیل کارخانجات فولاد»  با هدف بومی‌سازی این محصول با روش مهندسی معکوس نمونه آلمانی و انجام پژوهش‌های مطالعاتی بر روی آن انجام شد.

 

این استادیار دانشگاه با بیان این که بسیاری از محصولات نسوز از جمله ملات آلومینایی دارای تکنولوژی بالاو وارداتی بوده‌اند، افزود: با شروع دور جدید تحریم‌ها تولیدکنندگان خارجی این محصول از تامین آن به عنوان یک محصول حیاتی برای کارخانجات فولاد در کشور امتناع کردند که به همین دلیل درصدد بومی سازی این محصول در کشور بر آمده‌ایم.

 

به گفته وی، ملات نسوز مذکور بر پایه آلومینا بوده و با استفاده از مخلوطی از آب و یک روغن خاص به صورت آماده به مصرف در سطل‌های ۱۵ کیلویی عرضه می‌شود.

 

وی با اشاره به این که علاوه بر ترکیب خاص ملات و نسوزندگی آن، عدم جدایش آب و روغن و حفظ حالت ملات در طولانی مدت از چالش‌های مهم در فرایند تولید این ملات است، اظهار کرد: این ملات برای نصب دریچه کشویی پاتیل استفاده می‌شود و هر گونه نفوذ مذاب در آن در حین فرایند ریخته‌گری می‌تواند با یک فاجعه و خسارتی جبران ناپذیر همراه باشد.

 

وی اضافه کرد: در واقع حساسیت محل مصرف این ملات باعث شده تا تولیدکنندگان داخلی برای تولید و بومی‌سازی آن ریسک پذیر نباشند.

 

علاوه بر ساخت ملات فوق، انجام یک طرح پژوهشی در حوزه توسعه جرم‌های ریختنی نانو باند با استفاده از سیلیس کلوئیدی از دیگر دستاوردهای ملموس این فرصت بوده است. طرح مذکور با عنوان «طراحی و ساخت انواع جرم های ریختنی با اتصال نانو جهت مصرف در صنایع مختلف» در حین فرصت مطالعاتی انجام گرفت و نتایج طرح با تولید دلتای سقف کوره قوس الکتریک در یکی از کارخانجات فولاد کشور تست شد که افزایش ۳۰ درصدی عمر دلتا را به همراه داشت.

 

با توجه به اهمیت نتایج حاصله، طرح مذکور توانسته به عنوان یکی از دو طرح کاربردی برگزیده در سال ۹۹ از دانشگاه یزد انتخاب شده و از طرف وزارت علوم مورد تقدیر قرار گرفته است.

 

طرح فرصت مطالعاتی اعضای هیات علمی در جامعه و صنعت برای برقراری و تقویت ارتباط منسجم دانشگاه‌ها با جامعه و صنعت و هم‌چنین عملیاتی نمودن یافته‌ها در پژوهش‌های کاربردی و آشنایی با نیازهای واقعی صنعت و جامعه شکل گرفته است.

منبع:ایسنا